Осемнадесетте Качества на свами Шивананда

sivananda-before-screen1Свами Шивананда (8 септември 1887 – 14 юли 1963) е наистина уникална личност. Той е роден в южна Индия и след като завършва с отличие висшето си образование, дълго време е бил практикуващ лекар. В определен преломен момент в своя живот, той се отказва от всичко и се замонашва, както е известно в Индия – приема саняса. Остава монах до края на живота си, отдаден изцело в служба на хората. Това е един от малкото хора, при които има пълно единство между думите, мислите и постъпките. Никога никой не го е виждал да говори едно а да прави друго. Свами Шивананда се ползва с изключително голяма популярност в Индия и по света. Той е от първите хора, които разпространяват учението на Йога в западния свят.

Тъй като Йога често е разбирана погрешно, като мистично учение, чиято цел е да се постигат свръхестествени сили, мога да кажа, че Свами Шивананда не е притежавал такива (или поне никога не го е показвал). Той изглеждал като обикновен човек, притежаващ безгранична любов и себеотдаденост (което само по себе си е свръестествена способност). Нямало е човек, който да не е получил нещо, когато го е посещавал. Често се случвало Ашрама (мястото където той живеел) да остава почти без никакви средства, защото той давал последната Рупия на някой беден човек. Казвал, че това е дело на Бог и той е само инструмент в ръцето му. Ако Бог реши, ще даде още средства. Така и ставало. Той написал приблизително 300 книги на най-различна тематика метафизика, йога, религия, западна философия, психология, есхатология, етика, изящни изкуства, образование, здраве, поговорки, писма, автобиография, биографии, разкази, пиеси, послания, лекции, диалози, есета и антология.

Свами Шивананда винаги имал изящен подход в преподавателската си дейност. Можел да съчетае приятното с полезното. Един такъв пример е ‘Песента на осемнадесетте качества’, която все още се пее на много места в Индия:

Спокойствие, Редовност, Липса на суета,
Искреност, Простота, Правдивост,
Уравновесеност, Устойчивост, Недразнимост,
Приспособимост, Смиреност, Упоритост,
Почтеност, Благородство, Великодушие,
Благотворителност, Щедрост, Чистота.
Практикувайте тези осемнадесет качества,
и скоро ще постигнете Безсмъртие.
Брахман е единствената истинска реалност,
а господин „аз” и „ти” е фалшива нереалност.
Ще живеете във вечността и безкрайността,
ще виждате единството в многообразието
и това не можете да научите в никой университет.

Свами Шивамурти за 18-те качества

Ето едно клипче за Свами Шивананда

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.